Houtclub Ede


Show more
bank

werkstuk 5

Read More
Show more
lamp

werkstuk 2

Read More
Show more
Doosje met kubuspatroon

werkstuk 3

Read More
Show more
Doosje met ster

werkstuk 4

Read More

Doelstelling

zagen

Het doel van de Stichting Houtclub is het bieden van zinvolle bezigheden in het kader van houtbewerking in de ruimste zin van het woord. Dit kan rechtstreeks, zijdelings of slechts daartoe bevorderlijk zijn. De stichting houdt haar doel in stand voor en door vrijwilligers.

Doelgroep

Vrijwilligers

Alle mensen die het mooi vinden om met hout te werken kunnen deelnemen in de houtclub. Dit kan overdag, op vaste basis, op één of meer dagdelen in de week. Ook kun je werken in de werkplaats op incidentele, meer projectmatige basis.

In de werkplaats worden niet alleen nieuwe dingen gemaakt, er worden ook kasten, onderdelen van boten en meubels opgeknapt. Het bewerken met hout kan op vaste basis op een of meer dagdelen in de week. Deelnemers maken producten voor zichzelf, voor familie en kennissen. Ook worden producten gemaakt voor markten en braderieën.

 • We zien dan ook dat er veel deelnemers zijn, die wat ouder zijn of om een andere reden niet meer werken.
 • Op projectbasis zien we ook wel wat jongere gezichten.
 • Op verschillende dagdelen komen ook zg participanten. Dat zijn m.n. vluchtelingen die ritme moeten opdoen en zich moeten bekwamen in de Nederlandse taal.

Hoe aanmelden?

inschrijvenIedereen die in de werkplaats van houtclub Ede aan het werk gaat dient zich als deelnemer in te schrijven. Dat kan op het adres: Hoorn  19, Ede. Alle informatie krijg je ter plekke van de ‘dagdeelbegeleider’. Door de inschrijving als deelnemer, ben je ook verzekerd bij ongevallen.

De laatste twee jaar zijn we gegroeid van 50 naar 150 deelnemers. 1/3 van de deelnemers bestaat uit vrouwen.

Dagdeelbegeleiders

Bij elk dagdeel is een deskundige dagdeelbegeleider aanwezig zijn. Deze helpt met vraagstukken op het gebied van constructies en / of het maken van houtverbindingen. Ook het volgen van een houtdraai cursus is mogelijk. Uiteraard als er voldoende deelnemers zijn.

 Een ANBI-stichting

De Houtclub is een zogenaamde ANBI-stichting.  De afkorting  ANBI staat voor ‘Algemene Nut Beogende Instelling’. De Houtclub Ede heeft een ANBI-status. Wat dat betekent kunt u hier lezen.


Samenwerking Houtclub Ede en Vereniging huismuziek

De afdeling bouwerskontakt van de Vereniging Huismuziek werkt samen met de Houtclub Ede. De leden van de vereniging huismuziek maken hun eigen muziekinstrumenten. Het betreft o.a.
 • het maken van gitaren,
 • violen,
 • allerhande fluiten, bijvoorbeeld voor doedelzak,
 • draailieren en
 • orgels.

Dit vraagt preciezie, werken met hout en speciaal gereedschap.

Cursussen

De Vereniging Huismuziek houdt ook cursussen om de techniek onder de knie te krijgen. Ook deelnemers van de houtclub die belangstelling hebben voor deze vorm van werken mogen deelnemen. Iedereen is welkom om mee te doen en zo nodig lid te worden. De huidige werkplaats is heel geschikt en ruim genoeg voor beide groepen. Houtclub en Bouwerskontakt zijn beiden erg blij met de samenwerking.

Grote schaafDe stichting heeft een heel aantal houtbewerkingsmachines, die gebruikt kunnen. De dagdeelleiders kunnen zonodig hierbij helpen.

 • Figuurzaagmachines
 • Lintzaag
 • Van dikte bank
 • Zaagtafel
 • Afkortzaag
 • Kolomboor
 • En diverse elektrische en handgereedschappen.

Het ontstaan van de Houtclub Ede is te danken aan een aantal vrijwilligers die in 1992 een stichting in het leven riepen, genaamd SBBA  Stichting Belangen Behartiging  Arbeidsongeschikten. De gemeente heeft hierbij een belangrijke rol  gespeeld.
In 2013 werd de Houtclub ede omgezet in de Stichting Houtclub Ede welke die  tot op heden deze naam draagt.

Vanaf 1992 is een groep  mensen uit Ede en omgeving bezig met houtbewerking als hobby. Aanvankelijk was er bijna alleen maar handgereedschap locatie Bremlaan. Al snel werd de behoefte aan machines groter. Door middel van giften en subsidies kon er zo nu en dan wat worden aangeschaft. Ook werd destijds gebruik gemaakt van de werkplaats en machines van de ‘Sport/en Speluitleen’ aan de Verlengde Maanderweg. Sinds 3 jaar hebben we de beschikking over een goed toegerust eigen machinepark.

Deelnemers aan het project hebben in die 25 jaar heel wat produkten gemaakt voor zichzelf voor familie en kennissen, maar ook voor de houtclub op markten en braderieën.
De groep deelnemers kwam tot 2 jaar terug niet boven de 50 uit. Door de publiciteit rond de verhuizing en deelname van de houtclub aan diverse manifestaties is de groep uitgebreid tot meer dan 100 mannen en 50 vrouwen.

Uitzending van Ede TV

De senioren inloopdag van de houtclub in het voorjaar van 2016